Teka-Teki Matematik Terbaik Untuk Pembelajaran Pantas

Uncategorized

Sama ada anda mengikuti kelas matematik dengan kerap atau sudah seminit sejak terakhir anda membuat kuadratik persamaan, teka-teki matematik adalah untuk semua orang. Daripada matematik untuk orang dewasa hingga menyelesaikan teka-teki Sudoku, matematik adalah sebahagian daripada kehidupan kita. Anda tidak perlu menjadi ahli matematik untuk mencabar diri anda dengan teka-teki ini. Selepas semua nombor itu berdenyut, anda akan bersedia untuk teka-teki yang lebih mencabar. Tidak ada yang seperti itu “A-ha!” perasaan apabila anda memecahkan teka-teki yang sukar (atau lebih mudah), jadi mari kita mulakan!

Teka-Teki Matematik Terbaik Untuk Pembelajaran Pantas

Bagaimanakah anda boleh menambah lapan 8 untuk mendapatkan nombor 1,000?

888 + 88 + 8 + 8 + 8

Seorang peniaga boleh meletakkan 8 kotak besar atau 10 kotak kecil ke dalam karton untuk penghantaran. Dalam satu penghantaran, dia menghantar sejumlah 96 kotak. Jika terdapat lebih banyak kotak besar daripada kotak kecil, berapa banyak karton yang dia hantar?

11 karton keseluruhan

7 kotak besar (7 * 8 = 56 kotak)

4 kotak kecil (4 10 = 40 kotak

11 jumlah karton dan 96 kotak

Jika terdapat empat epal dan anda mengambil tiga epal, berapa banyak yang anda ada?

Anda mengambil tiga epal, jadi anda mempunyai tiga!

Kereta api sepanjang 300 kaki sedang bergerak sejauh 300 kaki seminit mesti melalui terowong sepanjang 300 kaki. Berapa lamakah masa yang diambil oleh kereta api untuk melalui terowong?

Dua minit. Ia mengambil masa satu minit di hadapan kereta api, dan kereta api yang lain akan mengambil masa dua minit untuk membersihkan terowong.

Robert dan David bermain beberapa perlawanan golf antara satu sama lain dalam seminggu. Mereka bermain untuk piza pada setiap perlawanan, tetapi tiada piza dibeli sehingga akhir minggu. Jika Robert dan David mempunyai jumlah kemenangan yang sama pada bila-bila masa, piza tersebut dibatalkan. Robert memenangi empat perlawanan (tetapi tiada piza), dan David memenangi tiga piza. Berapa pusingan golf telah dimainkan?

 

11

Saya adalah nombor tiga digit. Digit kedua saya empat kali lebih besar daripada digit ketiga. Digit pertama saya adalah tiga kurang daripada digit kedua saya. Siapakah saya?

141

Saya menambah lima kepada sembilan dan mendapat dua. Jawapannya betul, tetapi bagaimana?

Apabila pukul 9 pagi, tambahkan lima jam padanya, dan anda akan sampai ke pukul 2 petang.

Semasa Miguel berumur 6 tahun, adik perempuannya, Leila, separuh umurnya. Jika Miguel berumur 40 tahun hari ini, berapakah umur Leila?

Dia berumur 37 tahun.

Anda diberi tiga nombor positif. Anda boleh menambah nombor ini dan mendarabkannya bersama. Hasil yang anda dapat akan sama. Apakah nombornya?

Satu, dua, dan tiga.

Tom diminta melukis nombor di luar 100 pangsapuri, bermakna dia perlu melukis nombor satu hingga 100. Berapa kali dia perlu melukis nombor lapan?

20 kali

Baca lagi

Teka-teki Logam
Teka-teki Logam Dan Jawapan

Teka-teki Logam Dan Jawapan

Selesaikan Teka-teki Logam yang menyeronokkan! Usik otak anda dengan teka-teki dan jenaka yang membingungkan minda yang menarik ini. Apakah alat berbentuk cawan yang dibentuk daripada unsur logam keputihan? [bg_collapse view="button-blue" color="#ffffff"...

Teka-teki Pintu
Teka-teki Pintu Dan Jawapan

Teka-teki Pintu Dan Jawapan

Pintu telah menjadi sebahagian daripada banyak struktur bergerak sepanjang sejarah, membawa banyak misteri dan beberapa teka-teki pintu yang menarik. Para saintis telah menemui bukti tamadun yang menggunakan pintu sejak zaman Mesir purba. Terdapat banyak artifak...